Strona główna | Kontakt 
 



ALERGIE POKARMOWE

      Alergia na pokarm to nadmiernie wyrażona reakcja immunologiczna na określone składniki pokarmowe, które są dobrze tolerowane przez większość populacji. W ostatnich latach obserwuje się zwiększoną częstość występowania alergii i w zależności od populacji dotyczy ona od 1 do 30% dorosłych. Wzrost zachorowań na alergię w krajach wysoko rozwiniętych wynika ze zmniejszonej zapadalności na infekcje, przebywania w środowisku o zmniejszonej ilości alergenów, zwiększonego spożycia kwasów omega 6 i zmniejszone omega 3 oraz niedostatecznego poziomu witaminy D3.

OBJAWY

Objawy alergii pokarmowej mogą dotyczyć wszystkich narządów i układów. Ze strony przewodu pokarmowego występuje zapalenie jamy ustnej, choroba refluksowa, bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka. Objawy pojawiają się najczęściej w kilka minut, rzadziej godzin od spożycia uczulającego pokarmu. Może również dojść do eozynofilowego zapalenia przewodu pokarmowego.

DIAGNOSTYKA

Podstawą diagnostyki jest analiza spożywanych pokarmów, po których występują objawy. Jeżeli nie udaje się ustalić z którym pokarmem związane są dolegliwości zaleca się prowadzenie dzienniczka, który po wypełnieniu przez pacjenta jest analizowany przez lekarza i dietetyka. Badania użyteczne w diagnostyce alergii pokarmowych to:
  • skaryfikacyjne testy skórne, które polegają na naniesieniu na skórę (po uprzednim nakłuciu) różnych alergenów. Jeżeli testy wypadają ujemnie prawdopodobieństwo alergii na najczęstsze alergeny jest niewielkie
  • oznaczanie poziomu przeciwciał przeciwko antygenom zawartym w pożywieniu
  • do diagnostyki, niezależnych od przeciwciał IgE, reakcji nadwrażliwości stosuje się testy płatkowe, badania poziomu cytokin, limfocytów T, pomiar aktywności markerów aktywacji eozynofili
LECZENIE

Leczenie polega na unikaniu potraw zawierających uczulający produkt. Można również zastosować odczulanie pod kierunkiem specjalisty alergologa.
Profilaktyka polega na regularnym spożywaniu ryb, dbałości o prawidłowy poziom witaminy D3 oraz dokonywaniu zmian w środowisku w jakim żyjemy.