Strona główna | Kontakt 
 



DIETA WĄTROBOWA

Nie należy pić alkoholu. Alkohol jest największym wrogiem wątroby!

Owoce i warzywa należy spożywać, co najmniej 5 razy dziennie, jako przekąski lub dodatki do posiłków głównych. Dzięki temu organizmowi dostarczana jest odpowiednia ilość witamin i mikro-elementów, co wpływa na prawidłową funkcję wielu narządów, w tym także wątroby.
Kilka niewielkich posiłków zamiast trzech dużych- w ten sposób organizm zaopatrywany jest w substancje aktywne, bez obciążania wątroby zbyt dużymi ilościami pożywienia. Należy unikać pokarmów ciężko strawnych zaliczyć do nich można np. bardzo tłuste potrawy, niedojrzałe owoce lub wzdymające warzywa, np. kapusta. Należy odżywiać się w sposób różnorodny. Urozmaicenie posiłków powoduje, że organizm otrzymuje wszystkie ważne składniki odżywcze a spożywanie posiłków nie jest nudne.

Prawidłowe sposoby przyrządzania potraw: na przykład duszenie, gotowanie w szybkowarze oraz beztłuszczowe smażenie na patelni teflonowej. Pożywienie nie traci cennych składników i witamin.

Należy jeść powoli oraz unikać spożywania zbyt gorących oraz zbyt zimnych potraw.
Należy stosować możliwie świeże produkty: zawarte w nich są wszystkie składniki odżywcze. Nie spożywać produktów przeterminowanych lub zepsutych, gdyż zawarte w nich toksyny są bardzo szkodliwe dla wątroby. Pochodzenie żywności w skutek masowej produkcji żywności w dzisiejszych czasach, wiele artykułów spożywczych zawiera konserwanty i inne substancje obce. Dlatego, tak często jak tylko możliwe, należy spożywać produkty z upraw ekologicznych. Jest to szczególnie istotne u osób ze schorzeniami wątroby.

Mięso i produkty mięsne
Mięso należy spożywać nie częściej niż 2 razy w tygodniu. Zalecane jest mięso chude, np. drób (kurczak, indyk).
Jak zawsze obowiązuje zasada: potrawy przyrządzać z niewielką ilością tłuszczu, najlepiej na oliwie z oliwek.

zalecane   niewskazane
kurczak, indyk dzika kaczka, kuropatwa, bażant, kiełbasa drobiowa, chude mięso wieprzowe, chuda szynka, chude mięso wołowe, dziczyzna   kotlety, mięso panierowane, golonka, słonina, mocno solona surowa szynka, kiełbasa smażona, kaszanka, wątrobianka nóżki w galarecie, pasztety, gęś

Ryby

Ryby są źródłem wielu ważnych dla zdrowia witamin, zwłaszcza A, B12 i D. Należy unikać tłustych i panierowanych ryb, a zamiast nich spożywać gatunki chude. Najzdrowsze są ryby gotowane lub duszone.

zalecane   niewskazane
dorsz, okoń, łosoś, flądra   śledź, karp, węgorz, makrela, sardynki woleju, filet rybny panierowany, konserwy rybne

Owoce i warzywa

Owoce i warzywa powinny znajdować się w codziennym jadłospisie jako źródło witamin i składników mineralnych. Jeśli jest to możliwe, należy spożywać produkty z upraw ekologicznych, dzięki którym wątroba nie jest obciążana toksycznymi substancjami. Warzywa powinny być duszone lub gotowane na parze. Należy kupować warzywa sezonowe. W ten sposób unika się produktów szklarniowych, ubogich w witaminy. Warzywa należy myć krótko pod bieżącą wodą, w przeciwnym razie tracą one cenne składniki.

zalecane   niewskazane
marchew, buraki, ziemniaki, kalarepa, cukinia, pomidory, szparagi, brokuły, szpinak, cykoria, sałata dojrzałe jabłka, truskawki, kiwi, dojrzałe brzoskwinie, morele, banany pomarańcze, mandarynki   cebula, groch, fasola, soczewica, biała kapusta, czerwona kapusta, kapusta włoska, frytki, smażone ziemniaki, sałatka ziemniaczana z majonezem, zbyt kwaśne owoce np. grapefruit, niedojrzałe lub przejrzałe owoce

Mleko i produkty mleczne

Mleko i produkty mleczne są ważnym składnikiem codziennego jadłospisu zarówno dla osób zdrowych jak i chorych na wątrobę! Zawartość tłuszczu w serach nie powinna przekraczać 30%.
zalecane   niewskazane
świeże, chude mleko, maślanka, jogurt, chudy twarożek   tłuste gatunki sera, ser topiony, ser żółty, gotowe napoje mleczne (np. kakao)

Jajka

Najnowsze badania dowodzą, że chorzy na wątrobę nie muszą unikać spożywania białka. Należy spożywać świeże jajka (przechowywane nie dłużej niż tydzień).Jajka należy przechowywać w lodówce. Zalecane: jajko gotowane, omlet z niewielką ilością tłuszczu, naleśnik z niewielką ilością tłuszczu. Niewskazane: jajko sadzone, jajecznica ze słoniną.

Pieczywo i produkty zbożowe

zalecane   niewskazane
biały chleb, świeży chleb, kukurydza, orzechy   chleb razowy, chleb ciemny, sucharki, ryż, grysik, płatki owsiane, makaron.

Zalecane jest spożywanie produktów pełnoziarnistych. Produkty pełnoziarniste mogą powodować wzdęcia. Uniknie się ich poprzez stopniowe wprowadzanie tych produktów do diety. Należy unikać produktów z białej mąki, gdyż brak w nich cennych składników.

Dodatki do pieczywa i przyprawy

Sól należy stosować w niewielkich ilościach (preferowana sól jodowana). Należy unikać ostrych przypraw.

zalecane   niewskazane
masło roślinne, miód pszczeli, łagodne curry, papryka, cynamon, kminek, koper włoski, anyż, świeże i suszone zioła, musztarda (niezbyt ostra) sok cytrynowy, ocet owocowy, ocet winny   krem czekoladowy lub czekoladowo-orzechowy, masło orzechowe, majonez, chili, chrzan i inne ostre przyprawy, cukier

Napoje

Zawsze należy pamiętać: alkohol - wróg wątroby! Należy unikać zbyt gorących i zbyt zimnych napojów. Dziennie należy wypijać 2 litry płynów. Napoje należy pić przez cały dzień. Zalecane: woda mineralna niegazowana, kawa w małych ilościach, słaba herbata (owocowa lub ziołowa) soki owocowe (ewentualnie rozcieńczone) soki warzywne (ewentualnie rozcieńczone) produkty z kwaśnego mleka.
Przeciwwskazane: alkohol w każdej postaci! Napoje gazowane, duże ilości kawy, espresso.

Słodycze

Obowiązuje zasada: jeść z umiarem. Wybierać produkty najmniej kaloryczne, np. ciasto owocowe, zamiast tortu, jogurt zamiast budyniu. Zalecane: świeże ciasto owocowe, ciasto drożdżowe biszkopty, jogurt owocowy Niewskazane: praliny i czekolada, nugat i marcepan, torty śmietanowe i kremowe gotowe budynie i kremy pączki, racuchy, faworki ciasto francuskie.

Tłuszcze

Ogólnie obowiązuje zasada: w miarę możliwości unikać tłustych potraw. Należy zwracać uwagę, jaki tłuszcz spożywamy. Tłuszcz pochodzenia roślinnego jest ważnym źródłem energii. Zalecane jest używanie olejów tłoczonych na zimno (oliwa z oliwek, olej z pestek winogron) gdyż zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. kwas linolenowy). Do smażenia i duszenia należy używać oliwę zamiast masła. Zbyt duże spożycie tłuszczu sprzyja nadwadze, stłuszczeniu wątroby i przedwczesnej miażdżycy naczyń.

zalecane   niewskazane
margaryna roślinna, niewielkie ilości masła, oliwa z oliwek tłoczona na zimno, olej słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy lub z pestek winogron   masło w dużych ilościach, margaryna użyta do pieczenia lub smażenia tłuszcz palmowy lub kokosowy, smalec

Specjalna dieta

Jeżeli stłuszczenie wątroby jest wynikiem otyłości, należy dążyć do ostrożnej redukcji masy ciała. W okresie zaostrzenia zapalenia wątroby często występuje nietolerancja produktów mlecznych, których wówczas należy unikać. W marskości wątroby z jednoczesnym wodobrzuszem należy zrezygnować z soli. Dopuszczalne jest spożywanie 1-3 g soli dziennie. Należy unikać solonych produktów, jak np. szynka, ser itd.. W przypadku wystąpienia zaburzeń funkcji mózgu wskazane może być zmniejszenie spożycia białka. Niezbędna jest wówczas konsultacja z lekarzem, który ustali indywidualnie jego ilość (np. 40 g dziennie).