Strona główna | Kontakt 
 



DIETA STOSOWANA W CHOROBACH PĘCHERZYKA ŻÓŁCIOWEGO

Uwagi ogólne

Posiłki należy spożywać regularnie w 5-6 razy dziennie w niewielkiej ilości.

Potrawy przeciwwskazane

Tłuste, smażone mięsa czy ryby, smalec, słonina, boczek, konserwy mięsne, śmietana, żółtko jaja, majonez, tłuste ciasta i sery (w większej ilości do krojenia i podpuszczkowe).
Nie wskazane są także: groch, fasola, kapusta, kalafior, ogórki, cebula, gruszki, agrest, porzeczki. Należy ograniczyć świeże pieczywo, ostre przyprawy.
Potrawy gotuje się na parze, dusi bez tłuszczu, piecze w pergaminie. Podprawić je można zawiesiną mąki i mleka.
Olej i masło można dodać do gotowych potraw. Korzystna jest witamina C.

W czasie ostrego napadu kolki wątrobowej nie podaje się potraw ani płynów. Po ustąpieniu bólu stosuje się dietę głównie węglowodanową ( osłodzona herbata, kompot, rozcieńczone soki owocowe, kleiki). Płyny powinny być ciepłe, podawane w małych ilościach. Po pewnym czasie można stopniowo podać suchary, lane kluski, chudy twaróg a następnie gotowane mięso.