Nietolerancja cukrów charakteryzuje się brakiem lub upośledzeniem wchłaniania jednego lub kilku z następujących cukrów: laktozy, fruktozy, ksylitolu, sorbitolu lub fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols – FODMAP).
czytaj więcejZnane są trzy choroby związane ze spożyciem glutenu: choroba trzewna (celiakia), alergia na pszenicę i nadwrażliwość na gluten nie związana z celiakią. Każda z nich ma inny patomechanizm, inne objawy, jak również inny czas od spożycia glutenu do wystąpienia dolegliwości.
czytaj więcejHistamina w organizmie ludzkim pełni funkcje mediatora procesów zapalnych, odczynu alergicznego, neuroprzekaźnika oraz pobudza wydzielanie kwasu solnego. W natychmiastowej reakcji alergicznej pełni podstawową funkcję, wylewając się z ziarnistości bazofili i mastocytów po zetknięciu się z alergenem. Wzrost jej stężenia we krwi skutkuje pobudzeniem receptorów H1 (czego objawem jest zaczerwienienie skóry, spadek ciśnienia krwi, skurcz mięśni gładkich oskrzeli charakterystyczny w astmie, skurcz macicy) i receptorów H2 (czego objawem jest przyspieszenie tętna, zwiększenie wydzielania żołądkowego).
czytaj więcejDiagnostykę nietolerancji pokarmowych rozpoczyna się często w sytuacji braku zmian w badaniach endoskopowych, ultrasonograficznych oraz rutynowych testach biochemicznych. Na naszej stronie www przedstawiamy problem nietolerancji pokarmowych, podajemy tutaj informacje o poszczególnych chorobach, stosowanych testach, przygotowaniu do nich oraz dietach eliminacyjnych.
Jeżeli widzicie Państwo u siebie niepokojące objawy mogące sugerować nietolerancje pokarmowe istnieje możliwość konsultacji z naszymi specjalistami.
Objawy chorób organicznych, często poważnych, mogą dawać podobne dolegliwości, dlatego diagnostyka powinna być każdorazowo prowadzona pod opieką specjalisty.
W ZWIĄZKU Z PANDEMIĄ KORONA WIRUSA WPROWADZAMY W GABINECIE NASTĘPUJĄCE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI: