Strona główna | Kontakt 
 



NIETOLERANCJA HISTAMINY

      Histamina w organizmie ludzkim pełni funkcje mediatora procesów zapalnych, odczynu alergicznego, neuroprzekaźnika oraz pobudza wydzielanie kwasu solnego. W natychmiastowej reakcji alergicznej pełni podstawową funkcję, wylewając się z ziarnistości bazofili i mastocytów po zetknięciu się z alergenem. Wzrost jej stężenia we krwi skutkuje pobudzeniem receptorów H1 (czego objawem jest zaczerwienienie skóry, spadek ciśnienia krwi, skurcz mięśni gładkich oskrzeli charakterystyczny w astmie, skurcz macicy) i receptorów H2 (czego objawem jest przyspieszenie tętna, zwiększenie wydzielania żołądkowego).
Histamina dostaje się do krwioobiegu również po spożyciu produktów które ją zawierają. Jest tam rozkładana przez enzym diaminomonooksydazę (DAO). U około 1% populacji występuje niedobór tego enzymu, co prowadzi do wzrostu stężenia histaminy we krwi po spożyciu produktów zawierających ją w dużej ilości.

OBJAWY

Po spożyciu pokarmów zawierających duże ilości histaminy, może wystąpić: biegunka, nudności, ból brzucha, ból głowy, uczucie gorąca, duszność, zaczerwienie skóry, zaburzenia rytmu serca, objawy astmatyczne i katar. Szacuje się, że w Polsce na zaburzenie cierpi około 400 tys. osób.

DIAGNOSTYKA

Zaleca się wykonanie testu prowokacyjnego z histaminą, pomiar aktywności DAO w surowicy oraz metylowych pochodnych histaminy w moczu, a także oznaczenie stężenia witaminy B6, C oraz miedzi, jako kofaktorów DAO ???.

LECZENIE

Stosuje się dietę wolną od histaminy. Jako leczenie wspomagające poleca się suplementację witaminy B6, gdyż związek ten jest kluczowym kofaktorem dla czynności DAO. Można również stosować suplementację enzymu w postaci tabletek.

WYSTĘPOWANIE

Duże ilości histaminy występują w napojach alkoholowych (czerwone wina), serach (twarde, stare, dojrzałe), czekoladzie, wędlinach (salami), rybach (makrela, śledź), orzechach włoskich, pomidorach, kiszonej kapuście, szpinaku, dojrzałych bananach.