Produkty zawierające duże ilości niklu

Produkty zawierające duże ilości niklu

PRODUKTY O DUŻEJ ZAWARTOŚCI NIKLU

  • bardzo dużo: migdały, ciecierzyca, kakao i pochodne, koncentrat pomidorowy, soczewica, owies, orzeszki ziemne, orzechy włoskie
  • dużo: karczoch, szparagi, fasola, kapusta, kalafior, zielony groszek, zawierające kwiaty, mąka, drożdże, margaryna, małże, ostrygi, ziemniaki, groszek, śliwki, szpinak, pomidory
  • dość dużo: morele, brokuły, kukurydza, bakłażan, homar, cebule, papryki, gruszki, rodzynki, cukinia
  • zawierają nikiel: marchew, figi, sałata, zielona sałatka, lukrecja, grzyby, gładzicy i dorsza, rabarbar, ryż, herbata

ILOŚCIOWA ZAWARTOŚĆ NIKLU W PRODUKTACH POKARMOWYCH

  • > 500 mg/kg: migdały, ciecierzyca, kakao i pochodne, koncentrat pomidorowy, soczewica, owies, orzeszki ziemne, orzechy włoskie
  • 500 mg/kg:  karczoch, szparagi, fasola, kapusta, kalafior, zielony groszek, warzywa zawierające kwiaty, mąka, drożdże, margaryna, małże, ostrygi, ziemniaki, groszek, śliwki, szpinak, pomidory
  • 200 mg/kg:  morele, brokuły, kukurydza, bakłażan, homar, cebula, papryka, gruszka, rodzynki, cukinia
  • 100 mg/kg:  marchew, figi, sałata, zielona sałatka, lukrecja, grzyby, gładzica i dorsz, rabarbar, ryż, herbata
zamknij