Strona główna | Kontakt 
 



ALERGICZNE REAKCJE KRZYŻOWE

      U podstawy zjawiska reakcji krzyżowych leży podobieństwo antygenowe pomiędzy pyłkami pewnych roślin a pokarmami. Na skutek tego u osób uczulonych na pyłki niektórych roślin mogą występować objawy ze strony przewodu pokarmowego. Przykładem może być uczulenie na pyłek brzozy, które daje reakcje krzyżowe z takimi pokarmami jak: gruszka, jabłko, śliwka, brzoskwinia, banan, kiwi, liczi, mango, marchewka (surowa), seler (również przyprawy), pomidor (surowy), anyż, curry (mieszanka przypraw), papryka, pieprz, kminek, kolendra, orzechy.

OBJAWY

Objawy reakcji krzyżowych występują po kilkunastu godzinach i mogą pojawiać się po spożyciu różnych pokarmów. W tej sytuacji ustalenie listy nietolerowanych potraw, poprzez obserwację produktów po których występują dolegliwości, jest wręcz niemożliwe. Rozwiązanie problemu może ułatwić prowadzenie przez pacjenta dzienniczka, który jest następnie poddany analizie przez lekarza i dietetyka.

DIAGNOSTYKA

Ważne jest aby cały proces diagnostyczno-terapeutyczny był oparty o uznaną wiedzę medyczną. Diagnostyka obejmuje szczegółowy wywiad i analizę dzienniczka. Aby potwierdzić wstępne rozpoznanie wykonuje się skórne testy płatkowe, które z kolei potwierdza się oznaczeniami przeciwciał przeciw pokarmom w klasie IgE. Testy powinny być wykonywane pod kierunkiem wykwalifikowanego lekarza, a diagnoza ustalona po uwzględnieniu całej historii choroby.

LECZENIE

Leczenie polega na eliminacji określonych produktów spożywczych i odczulanie, które jest prowadzone przez alergologa.