Strona główna | Kontakt 
 



LAKTOZA

PRODUKT ZAWARTOŚĆ LAKTOZY (g)
mleko krowie 0,5- 3,5% tłuszczu 4,6 - 4,9
mleko kozie 4,4
mleko owcze 5,1
mleko odtłuszczone, w proszku 51
mleko pełne, w proszku 39
mleko zagęszczone, niesłodzone 9,4
mleko zagęszczone, słodzone 10,3
jogurt naturalny 2% tłuszczu 4,6
jogurt owocowy 5
kefir 2% tłuszczu 4,1
maślanka 0,5% tłuszczu 4,7
serwatka 5,1
sery żółte 0,1
ser biały; tłusty, półtłusty, chudy 2,9 - 3,1
ser typu „Feta” 1
serek homogenizowany, pełnotłusty 2
serek homogenizowany, owocowy 2,6 - 2,9
serek ziarnisty 3,3
serek typu fromage 2
ser topiony 1
lody 4,4
deser mleczny, ryżowo-jabłkowy 2,7
śmietanka kremowa, 12%-30% tłuszczu 3,1 - 3,9
śmietanka do kawy, 9% tłuszczu 4








PRODUKTY O WYSOKIEJ I NISKIEJ ZAWARTOŚCI FRUKTOZY

POKARMY O WYSOKIEJ ZAWARTOŚCI FRUKTOZY ZAMIENNIK O NISKIEJ ZAWARTOŚCI FRUKTOZY
owoce wszystkie owoce, które nie znajdują się na liście dozwolonych, zwłaszcza soki, suszone owoce (takie jak suszone śliwki, rodzynki lub daktyle) i owoce w puszkach w formie soku lub syropu awokado, żurawina, limonki, cytryny, melon, ananas, truskawki, mandarynki, banany
warzywa karczochy, szparagi, brokuły, sos czatni, por, grzyby, okra, cebula, groszek, papryka, szalotka, pasta pomidorowa, produkty z pomidorów (pomidory w puszkach, ketchup) pędy bambusa, buraki, kapusta chińska, marchew, seler, szczypiorek, zielona papryka, kapusta, pietruszka, pomidor, śliwka, rzodkiew, rabarbar, szpinak, słodkie ziemniaki, rzepa, białe ziemniaki, dynia. Warzywa, które są dozwolone ale z większym prawdopodobieństwem mogą wywoływać gazy: brukselka, kapusta, kalafior, sałata
ziarna zbóż żywność zawierająca pszenicę jako główny składnik (pieczywo, makarony, kuskus), ziarna z dodatkiem suszonych owoców, ziarna z dodatkiem HFCS mąka gryczana, płatki kukurydziane, mąka kukurydziana, tortille kukurydziane, pieczywo zawierające gluten, krakersy i makarony bez dodatku HFCS, kasza, płatki owsiane, popcorn bez HFCS, komosa ryżowa, ryż, pieczywo żytnie bez dodatku HFCS, makarony wykonane z dozwolonych ziaren. Rośliny strączkowe, tofu (trzeba wziąć pod uwagę, że mają one większą tendencję do nasilania gazów i może być konieczne unikanie ich), masła orzechowe, które nie zawierają HFCS
mięso marynowane lub przetworzone mięso zawierające niedozwolone składniki zwykłe nieprzetworzone mięso dowolnego typu (wołowina, kurczak, ryby, jaja itp.).
produkty mleczne każdy produkt z HFCS. Należy być szczególnie ostrożnym, stosując jogurty i aromatyzowane mleczka mleko, ser, jogurt, mleko sojowe, mleko ryżowe, mleko migdałowe bez dodatku HFCS


HFCS (high fructose corn syrup) - syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy







DIETA Z OGRANICZENIEM WĘGLOWODANÓW FERMENTUJĄCYCH FODMAPS

GRUPY POKARMÓW POKARMY KTÓRE POWINNY BYĆ
WYKLUCZONE Z DIETY
POKARMY PREFEROWANE
Owoce awokado, jabłka, gruszki, arbuzy, mango, brzoskwinie, wiśnie, morele, nektarynki, owoce suszone, owoce z puszki banany, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, cytryny, jagody
Warzywa cebula, sałata, szparagi, karczochy, patisony, brukselka, soczewica, groszek zielony, pory, buraki ćwikłowe, kapusta, grzyby, koper włoski, czosnek marchew, pomidory, ogórki, papryka o wydłużonych strąkach, kapusta chińska, kiełki bambusa, seler, kukurydza, bakłażan, sałata, kabaczek, słodkie ziemniaki, szczypior
Nabiał twaróg, delikatne sery białe, ricotta, mleko skondensowane, jogurty, maślanka, mleko (krowie, owcze, kozie), kwaśna śmietana, bita śmietana ser (szwajcarski, cheddar, parmezan, mozzarella), mleko migdałowe, mleko ryżowe, masło, masło orzechowe, margaryna
Inne produkty pszenne, produkty zawierające sorbitol i inne poliole (słodziki z mannitolem, ksylitolem, maltitolem), słodycze mięso (wołowina, kurczak, indyk, wieprzowina),wędliny, tuńczyk z puszki, ryby, owoce morza,, jaja, kawa, herbata, oliwa z oliwek, większość przypraw i ziół, domowy bulion, musztarda, majonez, ocet balsamiczny, pieczywo bezglutenowe (do ustalenia z lekarzem)








SORBITOL

PRODUKTY ZAWARTOŚĆ SORBITOLU W 100 g PRODUKTU
Produkty o bardzo dużej zawartości sorbitolu słodycze dla diabetyków 35 - 95 g
dżemy dla diabetyków 8 - 10 g
gruszka suszona 10 g
śliwki suszone 8 g
brzoskwinie suszone 8 g
Produkty o dużej zawartości sorbitolu dżemy 5 g
morele suszone 5 g
sok z gruszek 5 g
jabłka suszone 3,5 g
Produkty zawierające sorbitol gruszki świeże 2 g
sok gruszkowy 2 g
wiśnie 2 g
czereśnie 2 g
śliwki 2 g
brzoskwinie 1 g
rodzynki 1 g
winogrona 1 g
jabłka 1 - 2 g
guma do żucia ?????????
piwo 0,5 g








KSYLITOL

      Ksylitol występuje w wielu owocach, w grzybach, warzywach, ziarnach owsa, kukurydzy i korze brzozy, z której jest ekstrahowany w produkcji przemysłowej. Jest wykorzystywany w produkcji bezcukrowych słodyczy; głównie cukierków i gumy do żucia.