PRODUKTY ZAWIERAJĄCE GLUTEN | PRODUKTY PRAWDOPODOBNIE ZAWIERAJĄCE GLUTEN | PRODUKTY BEZGLUTENOWE | |
PRODUKTY ZBOŻOWE | pszenica, jęczmień, żyto, owies oraz produkty otrzymywane z tych zbóż: mąki, pieczywo, płatki żytnie, owsiane, jęczmienne, kasze: manna, jęczmienna, kuskus, makarony, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, bułka tarta, komunikanty tradycyjne | produkty zawierające słód jęczmienny (np. płatki kukurydziane), mąka kukurydziana, ryżowa zanieczyszczona glutenem | ryż, kukurydza, gryka, proso, amarantus, mąki i kasze z tych zbóż: kasza jaglana, kasza gryczana, kleiki i kaszki ryżowe i kukurydziane, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa, pieczywo bezglutenowe, makarony bezglutenowe oznakowane znakiem przekreślonego kłosa, chrupki kukurydziane, popcorn, owies z certyfikowanych upraw, bułka tarta bezglutenowa, komunikanty bezglutenowe |
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE | napoje zawierające słód jęczmienny, sery z niebieską pleśnią | nabiał smakowy: jogurty owocowe, napoje mleczne, sery topione, śmietana, wyroby seropodobne, serki twarożkowe wykorzy-stywane do serników | mleko, produkty fermentacji mlecznej: jogurt naturalny, kefir, maślanka, ser biały, ser żółty, mleko zagęszczone, mleko w proszku |
MIĘSO, WĘDLINY, RYBY | produkty garmażeryjne panierowane z użyciem tradycyjnej bułki tartej | wędliny (należy wybierać oznaczone jako „bezglutenowe”), konserwy rybne i mięsne, parówki, kiełbasy, kotlety mielone, wędliny podrobowe typu pasztety, bułczanki, kaszanki) | nieprzetworzone mięso i ryby |
OWOCE | owoce suszone posypywane mąką, nadzienia owocowe | owoce świeże, mrożone | |
WARZYWA | warzywa panierowane w tradycyjnej bułce tartej | warzywa świeże, mrożone | |
PRZYPRAWY | proszek do pieczenia | mieszanki przypraw, ketchup, musztarda, majonez, sosy i zupy w proszku | zioła monoskładnikowe, sól, pieprz, ocet, proszek do pieczenia bezglutenowy, soda |
NAPOJE | kawa zbożowa, piwo, napoje zawierające słód jęczmienny | kawy rozpuszczalne aromatyzowane, napoje owocowo-warzywne, alkohole smakowe | woda mineralna i źródlana, herbaty, soki, kompoty, napary, kawa, alkohole czyste |
Skorzystaj z porady naszego lekarza - mgr Monika Szmigiel - dietetyk kliniczny, edukator żywieniowy