Histamina w organizmie ludzkim pełni funkcje mediatora procesów zapalnych, odczynu alergicznego, neuroprzekaźnika oraz pobudza wydzielanie kwasu solnego. W natychmiastowej reakcji alergicznej pełni podstawową funkcję, wylewając się z ziarnistości bazofili i mastocytów po zetknięciu się z alergenem. Wzrost jej stężenia we krwi skutkuje pobudzeniem receptorów H1 (czego objawem jest zaczerwienienie skóry, spadek ciśnienia krwi, skurcz mięśni gładkich oskrzeli charakterystyczny w astmie, skurcz macicy) i receptorów H2 (czego objawem jest przyspieszenie tętna, zwiększenie wydzielania żołądkowego).
Histamina dostaje się do krwioobiegu również po spożyciu produktów, które ją zawierają. Jest tam rozkładana przez enzym diaminomonooksydazę (DAO). U około 1% populacji występuje niedobór tego enzymu, co prowadzi do wzrostu stężenia histaminy we krwi po spożyciu produktów zawierających ją w dużej ilości.
OBJAWY
Po spożyciu pokarmów zawierających duże ilości histaminy, może wystąpić: biegunka, nudności, ból brzucha, ból głowy, uczucie gorąca, duszność, zaczerwienie skóry, zaburzenia rytmu serca, objawy astmatyczne i katar. Szacuje się, że w Polsce na zaburzenie cierpi około 400 tys. osób.
DIAGNOSTYKA
Zaleca się wykonanie testu prowokacyjnego z histaminą, pomiar aktywności DAO w surowicy oraz metylowych pochodnych histaminy w moczu, a także oznaczenie stężenia witaminy B6, C oraz miedzi, jako kofaktorów DAO.
LECZENIE
Stosuje się dietę wolną od histaminy. Jako leczenie wspomagające poleca się suplementację witaminy B6, gdyż związek ten jest kluczowym kofaktorem dla czynności DAO. Można również stosować suplementację enzymu w postaci tabletek.
WYSTĘPOWANIE
Duże ilości histaminy występują w napojach alkoholowych (czerwone wina), serach (twarde, stare, dojrzałe), czekoladzie, wędlinach (salami), rybach (makrela, śledź), orzechach włoskich, pomidorach, kiszonej kapuście, szpinaku, dojrzałych bananach.
Zawartość histaminy w poszczególnych produktach spożywczych
|
PRODUKTY NIEZALECANE, o wysokiej zawartości histaminy |
PRODUKTY DOZWOLONE |
||
produkty zbożowe |
pszenica, pieczywo na drożdżach |
owies, żyto, orkisz, ryz, proso (jagła), gryka, amarantus, komosa ryżowa |
||
produkty mleczne |
sery długodojrzewające i pleśniowe np. parmezan, Brie, Camembert, Rapesan, Ementaler, Roquefort, oscypek |
jogurt naturalny, ser twarogowy, serek wiejski, ser Mozarella, ser Tylżycki |
||
mięso |
konserwy mięsne, kiełbasy, wędliny solone, mięsa peklowane, przetwory wędzone, wędliny długodojrzewające np. szynka parmeńska/salami, podroby |
wołowina, kurczak, indyk, królik |
||
ryby |
makrela, śledź, tuńczyk, sardele, anchois, małże, krewetki, ryby marynowane i konserwy, przetwory wędzone |
ryby świeże: dorsz, pstrąg, sandacz, mintaj, miruna, sola |
||
warzywa |
pomidor, bakłażan, szpinak, kapusta kiszona, ogórek kiszony |
ziemniaki, ogórek, papryka, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, buraki, cebula, szparagi, por, seler naciowy, cukinia, dynia, groszek, kapusty, kalafior, brokuł, kalarepa, sałaty, rukola, roszponka |
||
owoce |
truskawki, ananas, papaja, owoce cytrusowe, kiwi, maliny, gruszka |
borówki, porzeczki, czarne jagody, wiśnie, brzoskwinie, morele, nektarynki, jabłko, banan, mango, melon, rabarbar, khaki, liczi |
||
|
orzechy nerkowca, włoskie, laskowe, brazylijskie, pinii, makadamia, pekan, ziemne |
migdały, kokos, pestki dyni, nasiona słonecznika, mak |
Skorzystaj z porady naszego specjalisty - mgr Monika Szmigiel - dietetyk kliniczny, edukator żywieniowy.