PRODUKTY O DUŻEJ ZAWARTOŚCI NIKLU
- bardzo dużo: migdały, ciecierzyca, kakao i pochodne, koncentrat pomidorowy, soczewica, owies, orzeszki ziemne, orzechy włoskie
- dużo: karczoch, szparagi, fasola, kapusta, kalafior, zielony groszek, zawierające kwiaty, mąka, drożdże, margaryna, małże, ostrygi, ziemniaki, groszek, śliwki, szpinak, pomidory
- dość dużo: morele, brokuły, kukurydza, bakłażan, homar, cebule, papryki, gruszki, rodzynki, cukinia
- zawierają nikiel: marchew, figi, sałata, zielona sałatka, lukrecja, grzyby, gładzicy i dorsza, rabarbar, ryż, herbata
ILOŚCIOWA ZAWARTOŚĆ NIKLU W PRODUKTACH POKARMOWYCH
- > 500 mg/kg: migdały, ciecierzyca, kakao i pochodne, koncentrat pomidorowy, soczewica, owies, orzeszki ziemne, orzechy włoskie
- 500 mg/kg: karczoch, szparagi, fasola, kapusta, kalafior, zielony groszek, warzywa zawierające kwiaty, mąka, drożdże, margaryna, małże, ostrygi, ziemniaki, groszek, śliwki, szpinak, pomidory
- 200 mg/kg: morele, brokuły, kukurydza, bakłażan, homar, cebula, papryka, gruszka, rodzynki, cukinia
- 100 mg/kg: marchew, figi, sałata, zielona sałatka, lukrecja, grzyby, gładzica i dorsz, rabarbar, ryż, herbata
Skorzystaj z porady naszego lekarza - mgr Monika Szmigiel - dietetyk kliniczny, edukator żywieniowy.