Laktoza
PRODUKT | ZAWARTOŚĆ LAKTOZY (g) |
mleko krowie 0,5- 3,5% tłuszczu | 4,6 - 4,9 |
mleko kozie | 4,4 |
mleko owcze | 5,1 |
mleko odtłuszczone, w proszku | 51 |
mleko pełne, w proszku | 39 |
mleko zagęszczone, niesłodzone | 9,4 |
mleko zagęszczone, słodzone | 10,3 |
jogurt naturalny 2% tłuszczu | 4,6 |
jogurt owocowy | 5 |
kefir 2% tłuszczu | 4,1 |
maślanka 0,5% tłuszczu | 4,7 |
serwatka | 5,1 |
sery żółte | 0,1 |
ser biały; tłusty, półtłusty, chudy | 2,9 - 3,1 |
ser typu „Feta” | 1 |
serek homogenizowany, pełnotłusty | 2 |
serek homogenizowany, owocowy | 2,6 - 2,9 |
serek ziarnisty | 3,3 |
serek typu fromage | 2 |
ser topiony | 1 |
lody | 4,4 |
deser mleczny, ryżowo-jabłkowy | 2,7 |
śmietanka kremowa, 12%-30% tłuszczu | 3,1 - 3,9 |
śmietanka do kawy, 9% tłuszczu | 4 |
DIETA FODMAPS
Badania wykazały, że węglowodany łatwo fermentujące, słabo wchłaniane i o wysokim ciśnieniu osmotycznym, do których zalicza się fruktozę, laktozę, fruktany oraz alkohole polihydroksylowe (do grupy tej zalicza się sztuczne środki słodzące, takie jak sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol), mogą nasilać objawy bólowe w (IBS). Uznaje się więc, że dieta o małej zawartości FODMAP jest skuteczną formą leczenia dietetycznego tej choroby.
Nie jest to dieta, którą należy stosować do końca życia. Składa się ona z dwóch etapów. W pierwszej fazie eliminuje się na 6–8 tygodni produkty zawierające duże ilości FODMAP. Po tym czasie w miarę ustępowania objawów przechodzi się do etapu drugiego, w którym dietę należy stopniowo rozszerzać (biorąc pod uwagę indywidualną tolerancję) o produkty zawierające więcej FODMAP.
|
NIEZALECANE |
DOZWOLONE |
warzywa |
cebula, szparagi, karczochy, brokuły, kalafior, patisony, brukselka, soczewica, groszek zielony, pory, buraki ćwikłowe, kapusta, grzyby, koper włoski, czosnek |
marchew, pomidory, ogórki, papryka o wydłużonych strąkach, kapusta chińska, kiełki bambusa, seler, kukurydza, bakłażan, sałata, dynia, kabaczek, słodkie ziemniaki, szczypior |
owoce |
jabłko, gruszka, mango, gruszka chińska, arbuz, nektarynka, brzoskwinie, morele, śliwki, owoce suszone, owoce z puszki |
banany, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, cytryny, jagody, truskawki |
produkty mleczne |
twaróg, delikatne sery (mascarpone, ricotta), mleko skondensowane, jogurty, maślanka, mleko (krowie, owcze, kozie), kwaśna śmietana, bita śmietana, mleko sojowe |
ser (szwajcarski, cheddar, parmezan, mozzarella), ser brie, ser camembert, mleko migdałowe, mleko ryżowe, masło, masło orzechowe, margaryna |
białka |
nasiona roślin strączkowych: soczewica, ciecierzyca, fasola, soja |
mięso, ryby, drób, jaja, tofu |
produkty zbożowe |
żyto, produkty pszenne, pieczywo pszenne, płatki śniadaniowe pszenne z suszonymi owocami, makaron pszenny |
pieczywo bezglutenowe, mąka orkiszowa, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki ryżowe, mąka owsiana, płatki owsiane, makaron bezglutenowy, ryż, komosa ryżowa |
orzechy, nasiona |
orzechy nerkowca, pistacje |
orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzeszki piniowe, orzechy makadamia, ziarna sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika (wszystkie powyższe w ilości 1 małej garści) |
inne |
syrop z agawy, miód, syrop glukozowo- fruktozowy (high fructose corn syrup – HFCS), słodziki (sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol) |
cukier kryształ, syrop klonowy, aspartam, stewia |
PRODUKTY O WYSOKIEJ I NISKIEJ ZAWARTOŚCI FRUKTOZY
POKARMY O WYSOKIEJ ZAWARTOŚCI FRUKTOZY |
ZAMIENNIK O NISKIEJ ZAWARTOŚCI FRUKTOZY |
|
owoce |
wszystkie owoce, które nie znajdują się na liście dozwolonych, zwłaszcza soki, suszone owoce (takie jak suszone śliwki, rodzynki lub daktyle) i owoce w puszkach w formie soku lub syropu |
awokado, żurawina, limonki, cytryny, melon, ananas, truskawki, mandarynki, banany |
warzywa |
karczochy, szparagi, brokuły, sos czatni, por, grzyby, okra, cebula, groszek, papryka, szalotka, pasta pomidorowa, produkty z pomidorów (pomidory w puszkach, ketchup) |
pędy bambusa, buraki, kapusta chińska, marchew, seler, szczypiorek, zielona papryka, kapusta, pietruszka, pomidor, śliwka, rzodkiew, rabarbar, szpinak, słodkie ziemniaki, rzepa, białe ziemniaki, dynia. Warzywa, które są dozwolone ale z większym prawdopodobieństwem mogą wywoływać gazy: brukselka, kapusta, kalafior, sałata |
ziarna zbóż |
żywność zawierająca pszenicę jako główny składnik (pieczywo, makarony, kuskus), ziarna z dodatkiem suszonych owoców, ziarna z dodatkiem HFCS |
mąka gryczana, płatki kukurydziane, mąka kukurydziana, tortille kukurydziane, pieczywo zawierające gluten, krakersy i makarony bez dodatku HFCS, kasza, płatki owsiane, popcorn bez HFCS, komosa ryżowa, ryż, pieczywo żytnie bez dodatku HFCS, makarony wykonane z dozwolonych ziaren. Rośliny strączkowe, tofu (trzeba wziąć pod uwagę, że mają one większą tendencję do nasilania gazów i może być konieczne unikanie ich), masła orzechowe, które nie zawierają HFCS |
mięso |
marynowane lub przetworzone mięso zawierające niedozwolone składniki |
zwykłe nieprzetworzone mięso dowolnego typu (wołowina, kurczak, ryby, jaja itp.). |
produkty mleczne |
każdy produkt z HFCS. Należy być szczególnie ostrożnym, stosując jogurty i aromatyzowane mleczka |
mleko, ser, jogurt, mleko sojowe, mleko ryżowe, mleko migdałowe bez dodatku HFCS |
Skorzystaj z porady naszego specjalisty - mgr Monika Szmigiel - dietetyk kliniczny, edukator żywieniowy.