Dieta w zaburzeniach lipidowych

Dieta w zaburzeniach lipidowych

Dieta mająca na celu obniżenie poziomu cholesterolu we krwi bardzo przypomina dietę śródziemnomorską, która jest bogata w ryby oraz warzywa i owoce. Osoby mające wysoki poziom cholesterolu we krwi powinny zrezygnować lub ograniczyć spożycie produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe (palmitynowy, stearynowy, masłowy).

Należy ograniczyć spożycie produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe (palmitynowy, stearynowy, masłowy), takich jak:

  • mięso, zwłaszcza wieprzowe, wołowe, kaczka, gęś, podroby (wątróbka, serca, nerki),
  • przetwory mięsne (parówki, kaszanka, pasztety, salceson, salami),
  • sery żółte,
  • tłuste białe sery,
  • żółtka jaj,
  • masło, margaryny.

Cechy charakterystyczne tradycyjnej diety śródziemnomorskiej to potrawy bogate w:

  • oliwę z oliwek,
  • warzywa i owoce,
  • produkty zbożowe,
  • nasiona roślin strączkowych.

Zaleca się umiarkowane do dużego spożycie ryb, umiarkowane spożycie mleka, serów i jogurtów, umiarkowane spożycie czerwonego wina do posiłków, mało mięsa. Dieta powinna zawierać co najmniej 700g warzyw i owoców każdego dnia.

Produkty dozwolone

Pieczywo: z pełnego ziarna, graham, z nasionami lnu, słonecznika, dyni.

Kasze: grube kasze, ryż brązowy, makaron razowy.

Nabiał i tłuszcze: mleko 2%, nabiał naturalny (jogurty, kefiry, maślanki), jajko na miękko, jajecznica na parze, masło świeże dodawane do potraw tuż po ich przygotowaniu, oleje roślinne.

Mięsa: gotowane w wodzie i na parze, w kombiwarach, duszone bez obsmażania, pieczone w folii lub w rękawie; zaleca się chude mięsa i ryby.

Warzywa i owoce: wszystkie; świeże i mrożone, zwłaszcza strączkowe.

Napoje: słaba herbata, chude mleko, kawa zbożowa z mlekiem, rozcieńczone soki z owoców i warzyw, kompoty, wody źródlane i mineralne.

Zupy: warzywne, owocowe, krupniki podprawiane zawiesiną z mleka i mąki, mleczne na mleku odtłuszczonym.

Dodatki do pieczywa: masło, twarożek, biały ser, serek homogenizowany, jaja gotowane, jajecznica na parze, chuda wędlina, szynka, polędwica, pasty warzywne.

Desery: kisiele, budynie, galaretki owocowe, musy owocowe, sałatki owocowe, kompoty.

Zioła zalecane: wyciąg z czerwonego ryżu (LipiForma)*, wyciąg z bergamotki (Bergamot R)**, zielona herbata, ziele karczocha, kozieradka.

Produkty przeciwwskazane

Pieczywo pszenne, cukiernicze, rogale, chałki, pełnotłuste mleko i nabiał wysokotłuszczowy, tłuste sery białe, dojrzewające, pleśniowe, topione, feta, jogurty owocowe słodzone, żółtka jaj w dużych ilościach, majonez, smażone, tłuste mięso, podroby i wędliny, smalec, słonina, boczek, margaryny.

Nie zaleca się tłustych ciast, tortów, napojów alkoholowych, deserów z alkoholem, potraw solonych, marynowanych i konserw.

 

Oprac. na podst. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

*, **: zalecane przez ekspertów, o udowodnionym działaniu

Skorzystaj z porady naszego lekarza - mgr Monika Szmigiel - dietetyk kliniczny, edukator żywieniowy.

Lekarze

W ZWIĄZKU Z PANDEMIĄ KORONA WIRUSA WPROWADZAMY W GABINECIE NASTĘPUJĄCE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI:

  • jest możliwość odbycia konsultacji z lekarzem telefonicznie. W tym celu należy ustalić w Rejestracji Gabinetu godzinę połączenia
  • jeżeli masz jakiekolwiek oznaki przeziębienia lub gorączkę nie przychodź na wizytę, ustal telefoniczną konsultację z lekarzem
  • osoby, które przychodzą do Gabinetu osobiście są proszone o dezynfekcję rąk; podajnik znajduje się w poczekalni
  • staraj się nie wchodzić do rejestracji
  • staraj się zapłacić za konsultację zgodną kwotą
  • lekarze będą przyjmowali w maseczkach, mimo braku jakichkolwiek oznak infekcji
Specjalistyczne Praktyki Lekarskie Bytom. Zapraszamy pacjentów z miast ościennych: Katowice, Gliwice, Tarnowskie Góry, Zabrze, Piekary Śląskie.
zamknij